Hakklihatäidisega dolmad

dolma Dolmasid süüakse reeglina riikides, kus kunagi laius Ottomani impeerium. Lihaga dolmasid pakutakse soojalt, lihata ampse nii soojalt kui ka külmalt. Lisandiks on tzatziki-tüüpi jogurtikaste.

Valmistusaeg: üle 60 min

Kogus: 6 portsjonit

1 purk viinamarjalehed konservina

1 suur sibul

2 keskmist küüslauku

200 g lambahakkliha

3 spl münt (värske) või

1 spl münt (kuivatatud)

1 spl kaneel jahvatatud

Sool

Must pipar

200 g Basmati riis

2-3 tk sidrun

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta sibulaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa küüslauk ja lase veel mõni minut haududa. Tõsta pannile hakkliha ning seejärel purustatud kuivatatud või hakitud värske münt, kaneel, sool ja pipar. Pane nüüd juurde ka riis ning prae kergelt läbi. Vajadusel võid lisada segule väheke vett ja lasta sellel riisiteradesse imbuda. Eemalda dolmatäidis pannilt ja kontrolli maitsestust. Aseta purgist võetud viinamarjalehed enda ette nii, et rootsuga pool jääb sinu ette ning läikiv külg vastu lauda. Tõsta lehe keskossa supilusikatäis täidist. Keera esmalt lehe alumised otsad tihedalt täidise ümber, siis küljed ning lõpuks veereta dolma üleni viinamarjalehe sisse. Vooderda panni põhi katkiste viinamarjalehtedega. Aseta dolmad, kinnituskoht allpool, tihedalt pannile. Kalla peale nii palju vett, et suupisted oleksid kaetud. Lisa sidrunitest pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Pane raskuseks peale kummuli keeratud taldrik ja lase dolmadel vaiksel tulel vähemalt tund aega haududa. Katsu igaks juhuks, kas viinamarjalehed on piisavalt pehmed. Serveeri koos granaatõunaseemnete ja värskelt tõmmatud sidrunikooreribadega.

SOOVITUS
Kreeka päritolu viinamarjalehed on parajalt soolakashapud ja mõeldud koheseks kasutamiseks. Soovi korral võid neid külma veega loputada. Aserbaidžaani toodang sisaldab aga ohtralt soola, äädikat ja isegi liiva. Selliseid viinamarjalehti tuleks kasutamise eel ööpäev külmas vees leotada. Kes ise viinamarju kasvatavad, korjaku lehed suve esimesel poolel, hiljem muutuvad need tuimaks ja sitkeks. Lehti tuleks soolaga maitsestatud vees paar minutit keeta, siis nõrutada ja jahutada.

Allikas: http://toidutare.ee/p%C3%A4evaretseptid/11A3B